27 Haziran 2012 Çarşamba


CALLA...
 CALLA
Kelime manası tam olarak bilinmemekle birlikte Sille’ye özgü bir yemek olan Calla, Konya ve Karaman yöresinde de değişik şekillerde pişirilen bir yemek çeşididir. Sille’de üzümlerin olgunlaştığı mevsimde kutlanan “Gereği”lerin olmazsa olmazı olan ‘Calla’, Silleli için vazgeçilmez bir yemektir. Gereğilerde yakın akraba ve dostlara ikram edilen en güzel yemek Calladır. Konyalıların ‘orta’ dedikleri, et, patlıcan, domates, biber ve soğan kullanılarak yapılan Calla’nın ana malzemesi et ve patlıcandır. 1 kg. patlıcana 2 kg. et katılarak yapılır. Et, koyun veya erkeç (erkek keçi) etinden parça olarak kullanılır. Lezzetli bir Calla, Derbent ve Doğanbey yöresindeki kekik, meşe yaprağı ve değişik çiçeklerle beslenen sarı erkeçlerin ön kol ve kaburgasından olur. Patlıcanın ise yerli olması önemlidir. Hele hele şimdiki Sille Barajı’nın yerindeki eski Çay Bağlarında yetişen patlıcanın tadı bir başka olur. 1 kg patlıcan, 2 kg.et, 4 adet domates, 2 adet soğan ve 100 gr. biber, en alta et gelecek şekilde toprak tencereye yerleştirilir. Odun ateşinde yavaş yavaş pişirilmesi önemlidir. Et ve patlıcan ayrı ayrı da pişirilebilir. Ama birlikte pişirilmesinin lezzetini vermez. Maalesef günümüzde o eski Gereğilere, o eski Callalara hasretiz.

Calla’da kullanılan malzemeler:
2 kg. parça et
1 kg. yerli patlıcan
4 adet yerli domates
2 adet orta boy soğan
100 gr. hafif acılı yerli biber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder